September 26, 2023

Dječje igre starijih generacija

Današnje generacije djece se uvelike razlikuju od onih od prije nekoliko godina. Pitate li danas djecu da vam nabroje neke dječje igre koje vole igrati, mnogi će vjerojatno spomenuti neke kompjutorske igre, igrice na mobitelu, tabletu i slično. To je donekle i razumljivo, budući da su djeca danas od malih nogu izložena raznim tehnološkim napravama. Oni nešto stariji, u vrijeme kada su bili djeca, nisu niti znali što su mobiteli i slični uređaji jer tada nisu ni postojali. Pa su se zbog toga uglavnom igrali vani, igrali se s raznim improviziranim igračkama i slično. I što je najbitnije, uživali su u tome.

Zaboravljene dječje igre

Kada odrasli danas svojoj djeci pričaju kakve dječje igre su bile popularne u njihovo doba, mnoga djeca ih gledaju u čudu. Doduše, neke dječje igre se ipak još i danas mogu vidjeti u upotrebi. Primjerice, jedna od takvih dječjih igara je igra školice. Ona se može igrati praktički bilo gdje i potrebno je samo uz pomoć krede iscrtati polja za igru te je potreban kamen koji se baci s jednog polja na drugo. Cilj igrača je skačući na jednoj nozi doći do kamena, baciti ga na iduće polje i tako do posljednjeg polja.

Još jedna od popularnih igara je i pikulanje. Ono što je ovo igru činilo zanimljivom je što se igrala u mnogim kvartovima, ali pravila same igre nisu svuda bila ista, jednostavno su ih igrači prilagođavali da im bude što zanimljivija. Današnja djeca u vrtiću vole zaigrati i staru popularnu igru “ledene babe”. Jedan igrač glumi “ledenu babu” i lovi ostale igrače. Kada nekog ulovi, on ostaje zaleđen, a odlediti ga mogu ostali igrači. Igrač koji je triput bio zaleđen postaje nova “ledena baba”.

Očuvanje starih dječjih igara

Kako stare dječje igre ne bi bile zaboravljene, nerijetko se brinu tete u vrtićima. One djecu nauče igrati mnoge stare dječje igre, a mnogo djeca itekako uživaju u njima, pogotovo u igrama koje može igrati više djece. Čak i ako vaše dijete ne ide u vrtić, a sjetite se nekih dječjih igara koje ste i sami rado igrali, nemojte se ustručavati naučiti ga. Iako vam se možda čini da mu se stare dječje igre neće svidjeti, uz sve današnje moderne igre, možda ćete se ugodno iznenaditi.