December 9, 2023

Zaštita za djecu na biciklima

Nesreće na putevima se dešavaju u bilo kom trenutku širom naše planete. Kada se uzme broj sudionika u saobraćaju, uvjeti u kojima se vozi i ne čudi činjenica da baš te nesreće godišnje odnesu jako puno života. Međutim, neke od tih nesreća mogu biti ublažene ili čak spriječene, ali samo ako se na vrijeme mislilo o tome i ako se koristila sigurnosna oprema.

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla može biti idealno opuštanje poslije napornog dana, odlična je alternativa za obično zagađujuće automobile, a i neizmjerno je zdravo svakodnevno biciklom prijeći nekoliko kilometara. Ipak, kacige za bicikl su dio opreme koji se nikako ne treba izostavljati iz te idilične vožnje biciklom.

Neuređene staze, nepažnja vozača bicikla ili drugih sudionika u saobraćaju, otkazivanje bicikla ili drugih vozila u saobraćaju su samo neki od uzročnika čestih nesreća u kojima obično biciklisti izvuku deblji kraj. Vožnja bicikla kroz život počinje još u ranoj mladosti, tada se najmlađi po prvi put uče voziti bicikl, pa i ne čudi činjenica da su dječje kacige za bicikl u zadnje vrijeme preplavile tržište.

Stvaranje dobre navike

Čak i ako vas i vaše dijete pogleda sreća i nikada ne doživite saobraćajnu nesreću, nošenje kacige za bicikl je doista dobra navika, čak i ako ta kaciga ne služi svojoj namjeni. Naime, određene navike i svijest se stječu od ranog početka života, a slično je i sa sigurnošću u saobraćaju. Vezanje pojasa i stavljanje kacige na biciklu je doista slično, gotovo identično.

Ako vaše dijete naučite da nosi kacigu od malih nogu budite sigurni da će prije steći naviku vezivanja pojasa i da će biti daleko odgovorniji i bolji sudionik u saobraćaju, kako dok je na onom istom dječjem biciklu, tako i kada ostari. Put od prvog bicikla do auta je jako težak i dug, ali bez obzira na to, podsvijest čovjeka je još kompliciranija stvar.

U konačnici

Na kraju kada sve podvučemo saberemo i oduzmemo vidimo da nam kacige za bicikl ne mogu donijeti ništa loše, bilo da su u pitanju dječje kacige ili kacige za odrasle. Vama i vašoj djeci želimo ugodnu i sigurnu vožnju i mnogo sretnih kilometara ispod kotača!

Pročitajte i članak sa naslovom Drvene igračke savršen su poklon koji će trajati generacijama.