December 5, 2023
Drvene igračke za djecu najčešće su jednostavne

Drvene igračke savršen su poklon koji će trajati generacijama

Igračke su veoma važan dio djetinjstva svakog djeteta. Ako se prisjetite svog djetinjstva, jedna od stvari koje su vam sigurno ostale u sjećanju su vaše najdraže igračke. Njihov odabir, kroz koje će dijete upoznati svijet od najranije dobi veoma je bitan, a s obzirom da je današnje tržište preplavljeno raznim izborima ponekad je teško znati koji je najbolji izbor za vašeg mališana.

Drvene igračke predstavljaju svojevrstan povratak u vrijeme u kojemu su živjeli naši djedovi i bake, no iz mnogih razloga one ponovno postaju sve popularniji odabir roditelja. Bez obzira na dob i stil igranja djeteta, drvene igračke za djecu uvijek su dobra ideja.

Igračke koje rastu s djetetom

Jedna od glavnih prednosti drvenih igračaka također se tijekom vremena pokazala i kao njena djelomična mana. Drvene igračke za djecu najčešće su jednostavne i ne sadrže razne zanimljive multimedijske dodatke poput svjetala ili zvučnika koji plijene pažnju djece i roditelja kod odabira i kupnje. 

Drvene igračke za djecu uvijek su dobra ideja
Drvene igračke: Multi-interaktivna kolica

Ipak, iako se često na prvi pogled radi o dosadnim igračkama, one često zbog jednostavnog dizajna imaju tu pozitivnu stranu da mogu odrastati skupa s vašim djetetom, jer omogućuju igru bez uvjeta. Upravo radi toga ih dijete za igru moći koristiti godinama, jer će mu i dalje biti zanimljive!

Razvoj drvenih igračaka

Upravo zato što su često veoma jednostavne, dječje drvene igračke često su istovremeno primjerene za djecu različite dobi. Uz njih najmlađi mogu otkrivati osnovna pravila ovog svijeta, dok oni malo stariji mogu uživati u svijetu mašte. 

Drveni vlakovi za djecu odlična su ideja za poklon
Drveni vlakovi: Bajkoviti vlakić u obliku br. 8

Oni najmlađi uz kocke, ceste i vlakove igračke mogu vježbati finu motoriku ruku, dok oni stariji mogu uživati u gradnji kompliciranih građevina i smišljanju detaljnih, zanimljivih priča likova koje pronalaze u igri. Dugotrajne drvene igračke moći će ih pratiti tijekom godina, upravo zato što su toliko jednostavne, da dijete u njima može, uz malo mašte, pronaći različite svrhe.

Igranje dugi niz godina

Kvalitetne drvene igračke za djecu također su često trajnije od onih plastičnih. S obzirom da je drvo mnogo teže pokidati, slomiti ili istrošiti, one će trajati generacijama. Mogu ispratiti generacije djece prije no što ih je potrebno popravljati na bilo koji način. 

Video: Najbolje drvene igračke za djecu!

Također je važno napomenuti kako se većina drvenih igračaka, kao što su drveni vlakovi, lako može popraviti uz malo vremena i truda te osnovne alate. Upravo radi toga, one su gotovo pa neuništive, pa se upravo zato i koriste u mnogim vrtićima i igraonicama za djecu različite dobi.

Birajte kvalitetu pri kupnji igračaka

Kao i kod kupnje klasičnih igračaka, i kod kupnje onih drvenih važno je odabrati kvalitetu prije svega. Na njihovu kupnji gledajte kao na ulaganje – moći će ih koristiti generacije djece, pa stoga nemojte štedjeti na njima. Važno je pogledati odgovaraju li drvene igračke koje ste odabrali svim sigurnosnim standardima, jer će ih vaše dijete često koristiti, nakon čega će dirati:

  •  lice 
  •  oči 
  •  usta 

Također, šanse su da će igračke u jednom trenu završiti u ustima. Stoga je važno da u bojama i lakovima koji se koriste nema sastojaka poput olova, ali i da se boja tijekom vremena neće moći ostrugati ili skidati.

Potaknite maštu kod djece

Drvene igračke za djecu često u univerzalne, jednostavne, a za odrasle možda čak i pomalo dosadne, jer često imaju jednu, jednostavnu funkciju. Ipak, to je ujedno i njihova dobra strana. Drveni vlakovi, autići, ceste, kocke i slično odličan su alat za poticanje mašte

Drvene igračke pomoći će vašem mališanu da otvori vrata svijeta mašte i uputi se u razne avanture. Njihova jednostavnost omogućit će da mu one posluže kao alat za igru u kojoj dijete samo smišlja svoja pravila i priče, a ne kao predmet koje će dijete više promatrati nego se njime igrati.

Drveni vlakovi kao uspomena na prošla vremena

Drveni vlakovi za djecu odlična su ideja za poklon. Drveni vlak nešto je kompleksnija igračka, pogodnija za nešto stariju djecu, koja može pomoći u razvijanju motorike, ali i razumijevanja. Iako se mogu kupiti i bez tračnica, drveni vlakovi najčešće se mogu nabaviti s jednostavnim drvenim tračnicama koje dijete može samo slagati i preslagivati po želji. 

Drveni vlakovi također se mogu voziti i bez tračnica, jer na sebi najčešće imaju obične kotačiće kojima se može voziti po bilo kojoj površini. Igra drvenim vlakovima u sebi skriva više različitih načina učenja, od savladavanja motorike pa sve do kombinatorike kod slaganja i dizajniranja pruge.